MY HAPPY FOLLOWER

Wednesday, December 22, 2010

RESIPI KEK RED VELVET

KEK RED VELVET ( Ambil dr Food Network)
 
Atas permintaan kwn2 aku yg terliur tgk gambar kek RV ni kat FB, aku tuliskan ler resipi ni yer....pastu korang buat ler sendiri, sbb klu korang order ngan aku pun, aku letak dlm senarai menunggu....mauahhahaha...aku malas daaaaa mau buat ini kek...


Tgk gambar dulu, utk motivasi korang....


 

OK, bila sudah dapat motivasi, barulah kita mulakan dgn pen dan kertas yer tuan2 puan2 sekelian....
Mula2 sila griskan 2 biji loyang 9" (kalau ada sebiji jer loyang 9", boleh jugak, klu takde langsung, sila beli atau pinjam dr jiran sebelah dulu ) , gris guna minyak sayur yer atau mentega pun boleh, kemudian panaskan oven ke suhu 175 darjah celcius selama 15 minit, api atas bawah (kena detail sbb aku tau kwn2 aku ramai yg tak tau buat kek, macam aku jugak zmn dolu2).


Kemudian kita sediakan bahan2nya :


BAHAN2NYA 

Bahan A 
( Bahan2 kering - Ayak bersama dalam satu mangkuk )

2 1/2 cawan tepung kek atau superfine (resipi asal guna tepung all purpose)
1 1/2 cawan gula castor
1 sudu kecil Soda Bicarbonate
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk koko


Bahan B
( Bahan2 basah -Satukan dlm mangkuk yg lain, pastu sebatikan guna whisk )

1 1/2 cawan minyak sayur ( takyah pening2, guna Minyak Alif jer )
1 cawan buttermilk ( pastikan suhu bilik, jgn derhaka ckp cikgu, nnti kek ko jd kek paru2 lembu)
2 biji telur gred A ( suhu bilik jugak)
1 sudu makan pewarna merah ( resipi asal letak 2 sudu mkn, nnti kaler jd ala2 kaler topi Santa Claus pulak)
1 sudu kecil cuka ( Cuka makan pun boleh )
1 sudu kecil esen vanilla

Pastikan korang ada 2 mangkuk atas meja korang yer , satu mangkuk berisi Bahan A dan satu mangkuk berisi Bahan B, klu korang ada satu mangkuk jer atas meja, salah lah tu, gi buat semula.


Tuang mangkuk berisi Bahan A kedalam mangkuk berisi Bahan B ( bahan kering tuang dlm bahan basah). Pastu gunakan mixer dengan kelajuan sederhana, mixed kan bahan2 tersebut . ( Mixed utk sebatikan  2 jenis bahan2 itu sehingga menjadi satu adunan saja yer).

Dah siap !!!! Tuangkan adunan tu dlm 2 biji atau sebiji loyang 9 inci tadi dan bakar suhu 175 darjah celcius selama 30-35 minit .

Setelah oven berbunyi, kuarkan kek tadi, cucuk tgh2 kek dgn lidi or cungkil gigi, bila tarik cungkil gigi tu , bersih jer kelilingnya, dh masak lah tu....pastu kuarkan kek dr loyang n sejukkan kek tu atas besi relai ...

Sementara tunggu kek tu sejuk, kita buat Cream Cheese Frostingnya yer...


CREAM CHEESE FROSTING

250 gms Cream Cheese
1 cawan gula aising
1 1/2  cawan butter


Satukan semua bahan2  di atas, mixed gunakan mixer , kelajuan sederhana, sampai kembang sekali ganda . Siap utk digunakan...

CARA2 NK FROST KAN KEK RED VELVET

Klu guna 2 loyang , amik satu keping kek , sapukan frosting atasnya pastu letak satu keping lagi kek atasnya, pastu sapukan frosting keliling kek tu utk menutup semua kek ...

Klu guna  sebiji loyang, belah tengah2 kek tu, guna pisau yg potong roti tu atau beli cake leveler kat kedai jual barang kek ( jgn guna gergaji pulak ),pastu sapukan frosting kat tgh2 kek tu ( mcm dlm gambar ) , then sapu keliling kek tu dgn cream cheese frosting...


Pastu hiaslah sesuka hatinya.......pastu jgn lupa antar kat umah aku yer...hi3...

P/S :  
1) Buttermilk tu buatnya mcm ni .... Satu cawan susu campur 1 sudu besar cuka makan, biarkan 10 minit, baru guna....

2) Ingat, klu cikgu kata bahan2 guna suhu bilik, ikut ckp cikgu, jgn suka2 kuar fridge terus guna...nnti klu kek jadi kek paru2 lembu, jgn ckp cikgu salah bg resipi pulak.....


Selamat mencuba !!!!!!!


Baking with love and passion, Norli

11 comments:

nurul huda said...

akak.. huda nak tanye lah.. untuk buat buttermilk tu nak gune susu ape ye..?

Mummy Amelynn said...

guna susu fresh milk or full cream pun boleh, tp kena biarkan ke suhu bilik yer dik..sori br reply,br perasan ada komen...kikiki..

Anonymous said...

Salam...tumpang tanya...cream cheese n fresh cream tu sedara ke?hehehhee

cHiN said...

kalau takde letak soda tu boleh ke ek?

Mummy Amelynn said...

Anon : Cream cheese tu ialah sejenis cheese yg kita biasa guna utk buat kek atau topping kek yg berasaskn keju @ cheese. Fresh cream ialah whipping cream yg diputar hingga kental menjadi krim yg boleh guna utk sapu atas kek.
Chin : Klu x letak baking soda,kek u of coslah bantat sayang ....bila guna tepung gandun,tepung superfine,tepung kek atau apa2 tepung kecuali tepung optima dan tepung naik sendiri (self raising flour),kita mesti guna baking soda,baking soda ialah agen penaik yg menggebukan kek u..

Halilawati said...
This comment has been removed by the author.
Halilawati said...

kena suhu bilik eh...
suhu dapur x boleh kew? sbb membako kat dapur...bukan kat bilik...hihih ;p..(ILA)

Mummy Amelynn said...

Ila, aku selalu bakor kek atas katil...sbb tu kena guna suhu bilik...miahahahha...

Halilawati said...

perghh..patot ler org buley ketuk tingkap pkul 3-4pagi..hihih

Mummy Amelynn said...

Har3...harunnnnn.....

Nuri said...

pd murid2 yg baru nk blajar cam sya ni.. dgr & ikut cakap cikgu tu... kang nnt x jd kek tu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails