Ha , atas permintaan my Darling and my kids yg mmg hantu udang , so i masaklah udang arini , tgk entry Cik Mat yg Lontong tu , terasa2 kat tekak ni nk mkn lodeh , so i masaklah Udang Masak Lodeh ni ha...main campak2 jer apa bhn yg ada kat fridge tu , maklumlah dh idup 33 thn tak penah sekali pun masak lodeh babe,so ni main agak2 jer bahan2 nya , tp yg confirm mmg sedap sbb i masak lauk ni byk , sekali makan jer dh licin...mind you, anak2 i ni cerewet mkn , klu tak sdp diaorg sanggup lapar ...x senonoh ek ...ok resipinya kat bwh ni :
UDANG MASAK LODEH
- 1 kg udang ( i guna udang saiz XL )
- 1 biji bawang besar ( saiz sederhana ) - dihiris
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- Sehiris halia
- 20 ekor udang kering ( saiz sederhana ) - dibasuh bersih
- 5 keping tauhu ( dipotong 4 dan digoreng )
- 5 keping tempe (dipotong 4 )
- Kacang panjang
- 1 biji kelapa ( diblender utk dapatkan santan yg pekat )
- Garam secukup rasa
CARA-CARA MEMASAKNYEEE
Tumis minyak , masukkan bawang besar , bawang putih,halia dan udang kering , tumis hingga naik bau . Dengan api kecil , masukkan udang dan kacang panjang , biarkan sehingga air udang keluar dan tumisan menjadi kemerah2an ...
Setelah udang separuh masak dan kacang panjang agak lembut ( jgn terlalu lembut , nnti kacang panjangnya jd soggy sgt ), masukkan tempe,tauhu yg telah digoreng dan santan pekat .
Kacau dan biarkan mendidih , tp jgn sampai pecah santan yer...masukkan garam secukup rasa . ( I tak guna perasa tambahan sbb rasa udang kering tu dh lemak )
So gambar close up nya macam kat bwh ni....layan...
P/S : My mum mesti terkejut anak dia pandai masak lodeh...kik3...