MY HAPPY FOLLOWER

Sunday, February 21, 2010

RESIPI UDANG MASAK LODEH STYLE AKU


Ha , atas permintaan my Darling and my kids yg mmg hantu udang , so i masaklah udang arini , tgk entry Cik Mat yg Lontong tu , terasa2 kat tekak ni nk mkn lodeh , so i masaklah Udang Masak Lodeh ni ha...main campak2 jer apa bhn yg ada kat fridge tu , maklumlah dh idup 33 thn tak penah sekali pun masak lodeh babe,so ni main agak2 jer bahan2 nya , tp yg confirm mmg sedap sbb i masak lauk ni byk , sekali makan jer dh licin...mind you, anak2 i ni cerewet mkn , klu tak sdp diaorg sanggup lapar ...x senonoh ek ...ok resipinya kat bwh ni :

UDANG MASAK LODEH
  • 1 kg udang ( i guna udang saiz XL )
  • 1 biji bawang besar ( saiz sederhana )  - dihiris
  • 3 ulas bawang putih - dihiris
  • Sehiris halia
  • 20 ekor udang kering ( saiz sederhana ) - dibasuh bersih
  • 5 keping tauhu ( dipotong 4 dan digoreng )
  • 5 keping tempe (dipotong  4 )
  • Kacang panjang
  • 1 biji kelapa ( diblender utk dapatkan santan yg pekat )
  • Garam secukup rasa


CARA-CARA MEMASAKNYEEE
Tumis minyak , masukkan bawang besar , bawang putih,halia dan udang kering , tumis hingga naik bau . Dengan api kecil , masukkan udang dan kacang panjang , biarkan sehingga air udang keluar dan tumisan menjadi kemerah2an ...


Setelah udang separuh masak dan kacang panjang agak lembut ( jgn terlalu lembut , nnti kacang panjangnya jd soggy sgt ), masukkan tempe,tauhu yg telah digoreng dan santan pekat .


Kacau dan biarkan mendidih , tp jgn sampai pecah santan yer...masukkan garam secukup rasa . ( I tak guna perasa tambahan sbb rasa udang kering tu dh lemak )
So gambar close up nya macam kat bwh ni....layan...


P/S : My mum mesti terkejut anak dia pandai masak lodeh...kik3...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails